EXTRA SLEVA -20% s kódem: EXTRAJARO na celou sekci 🌸JARNÍ SLEVY🌸

10 nejčastějších chyb, které děláme při praní prádla a jak je napravit

Praní prádla může být pro mnohé z nás každodenní rutinou, ale to neznamená, že je to něco, co děláme vždy správně. Ve skutečnosti existuje několik běžných chyb, které můžeme dělat při praní prádla, aniž bychom si to uvědomili. Následující je seznam 10 nejčastějších chyb při praní prádla a několik tipů, jak je napravit. Příště, když se budete připravovat na další dávku prádla, se ujistěte, že se vyhnete těmto častým chybám a ušetříte si tak čas, energii a samozřejmě i své oblíbené oblečení.

#1 Přeplnění pračky

Kdo by nechtěl o praní přijít co nejdříve? Ale přitlačit prádlo do pračky až po vršek není dobrý nápad. Když je pračka přeplněna, prádlo nemá dostatek prostoru k pohybu a následnému čištění. Řešení: Naplňte pračku pouze do dvou třetin své kapacity.

#2 Praní v příliš teplé vodě

Může se zdát, že čím teplejší voda, tím lépe se prádlo vyčistí. Ale to neplatí pro vše. Teplá voda může způsobit, že některé druhy tkanin ztratí barvu nebo se smrsknou. Řešení: Přečtěte si štítek na oblečení a vyberte správnou teplotu vody.

#3 Nesprávné dávkování pracího prášku

Může se zdát, že více prášku/pracího gelu znamená čistší prádlo, ale ve skutečnosti to může vést k opaku. Nadbytek prášku může zanechat na vašem prádle bílé stopy. Řešení: Vždy dodržujte doporučené dávkování na obalu pracího prášku.

#4 Míchání barev

To je jedna z nejčastějších chyb. Kdo z nás nezažil, když se bílé tričko po praní změnilo na růžové, protože tam byly i červené ponožky? Řešení: Prádlo si před praním vždy tříděte podle barev.

#5 Nesprávné sušení

Každý kus oblečení vyžaduje specifický způsob sušení. Některé kousky mohou jít do sušičky, zatímco jiné potřebují sušit na vzduchu. Řešení: Přečtěte si štítky na oblečení a postupujte podle nich.

#6 Nezapnutí zipů 

Otevřené zipy mohou poškrábat jiné kousky oblečení během praní. Řešení: Před praním vždy zapněte zipy.

#7 Ignorování skvrn

Pokud necháte skvrnu na oblečení a "nezpracujete" ji před praním, je pravděpodobné, že zůstane i po praní. Řešení: Před praním ošetřete skvrny speciálním přípravkem na skvrny.

#8 Praní bez třídění

Některé tkaniny vyžadují jemnější praní, zatímco jiné mohou vydržet energičtější cyklus. Řešení: Prádlo si před praním tříděte podle typu tkaniny.

#9 Nesprávné použití aviváže

Aviváž by se měla používat s mírou, protože její nadměrné použití může vést k usazeninám na oblečení. Řešení: Dodržujte doporučené dávkování aviváže.

#10 Opomíjení čištění pračky

Ano, pračka se také musí čistit! Pokud to neuděláte, mohou se v ní hromadit bakterie a plísně. Řešení: Pravidelně čistěte pračku podle pokynů výrobce.

Praní prádla nemusí být věda. Stačí se vyhýbat těmto častým chybám a vaše oblečení bude vypadat jako nové. A nakonec, kdo by nechtěl vypadat skvěle a cítit se skvěle ve svém oblečení?

# Z WEBU NANOLAB.cz